Cosplay

Cosplay eli hahmopukeutuminen on erittäin näkyvä ja vaikuttava osa Traconia. Traconissa järjestetään vuosittain useita cosplaykilpailuja, joissa erilaisiksi peleistä, tv-sarjoista, elokuvista, animaatioista, sarjakuvista ja muista harrastajien mielenkiinnon kohteista kumpuaviksi hahmoiksi pukeutuminen ja eläytyminen sekä puvun valmistaminen ovat keskeisessä osassa.

Kansainvälisten kisojen Suomen karsinnat nähdään World Cosplay Summitin ja Nordic Cosplay Championshipin osalta lauantaina. Sunnuntaina lavalla ihastuttavat esiintymiseen ja tarinaan keskittyvä esityskilpailu, perinteinen pukukilpailu sekä erityistä luovuutta ja suunnittelutaitoa mittaava pukudesign-kilpailu. Kaikki cosplaykilpailut järjestetään Tampere-talon isossa salissa.

Tämä sivu sisältää esittelyt kilpailuista, niiden aikataulut ja yleistiedot, sekä linkit kilpailujen sääntöihin ja ilmoittautumisohjeisiin.

 

Kaikkien kilpailujen tuomarit esittäytyvät
 

Aikataulut

Lauantain kisat: WCS ja NCC klo 18.30 - 20.15

Sunnuntain kisat: Esityskisa, pukukisa ja pukudesign-kisa 15.00 - 16.45

Lauantain harjoitukset: NCC 11.00 - 13.00, WCS 13.00 - 15.00

Sunnuntain esityskilpailun harjoitukset 13.00 - 14.45
 

Palkintosponsorit

 

 

 

Esittelyt

World Cosplay Summit 2020 -karsinta

World Cosplay Summitin eli cosplayn maailmanmestaruuskilpailun Suomen karsintaan haetaan tuttuun tapaan erillisellä hakemuksella. Karsinnan hakuaika on 1.-16.6.2019. Hakemusten perusteella valitaan kilpailijaparit, jotka näemme Traconissa lavalla. WCS:ssä kilpaillaan kahden hengen joukkueissa sekä puvunteon että esiintymisen saralla. Paras joukkue edustaa Suomea kesän 2020 finaalissa Japanissa, jossa noin 40 maan joukkueet kokoontuvat esittelemään cosplaytaitojaan!
 

WCS-karsintakilpailussa kilpailevien parien esittelyt
 

WORLD COSPLAY SUMMIT2020 -HAKUOHJEET JA HAKEMUSPOHJA

World Cosplay Summitin verkkosivut


Nordic Cosplay Championship 2020 -karsinta

Nordic Cosplay Championshipin eli cosplayn pohjoismaisen mestaruuskilpailun karsinnassa kilpaillaan soolona puvunteon ja esiintymisen taidoissa. Traconin karsinnan voittaja edustaa Suomea Ruotsin Linköpingissä Närcon-tapahtumassa järjestettävässä finaalissa kesällä 2020 osana edustusjoukkuetta. Kilpailuun paikasta Suomen joukkueessa pääsee ilmoittautumalla mukaan Traconin karsintaan. NCC-karsinnan ilmoittautuminen alkaa 1.6. ja päättyy 16.6.2019.
 

NCC:n karsintakilpailun kisaajien esittelyt
 

Säännöt ja ilmoittautumisohjeet

Nordic Cosplay Championshipin verkkosivut

 

Esityskilpailu

Cosplayesityskilpailussa kilpaillaan parhaimmasta skitistä, eli esityksestä. Kilpailun arviointi perustuu ainoastaan esiintymiseen.

Kilpailuun voi osallistua yksin tai maksimissaan 15 hengen ryhmänä. Kilpailu käydään sunnuntaina cosplaykisojen yhteydessä. Tuomaristo valitsee kolme parasta esitystä, ja lisäksi yleisöllä on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Lähdemaarajoituksia ei ole, ja käytettävä kohde voi olla mistä tahansa sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta.

Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Haku aukeaa 1. heinäkuuta ja sulkeutuu 7. heinäkuuta. Kilpailun osallistujat valitaan hakemusjärjestyksessä.

Säännöt ja hakuohjeet
 

Yksilöpukukilpailu

Yksilökilpailussa kilpaillaan parhaimmasta kädentaidosta, eli kyseessä on perinteinen pukukilpailu. Pukukilpailun arviointi perustuu ainoastaan pukujen tekniseen toteutukseen, istuvuuteen, materiaalivalintoihin, hahmouskollisuuteen sekä mahdollisten proppien tai armoreiden luontitaitoihin. Kilpailu ei sisällä esitystä, mutta voit suunnitella lavaosuudelle hahmouskollisen lavakävelyn sekä poseerauksen.

Kilpailu käydään sunnuntaina cosplaykisojen yhteydessä. Tuomaristo valitsee kolme parasta pukua. Lähdemaarajoituksia ei ole, ja käytettävä kohde voi olla mistä tahansa lisensoidusta sarjasta, pelistä tai kirjasta.

Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Haku aukeaa 1. heinäkuuta ja sulkeutuu 7. heinäkuuta. Kilpailuun osallistujat valitaan hakemusjärjestyksessä.

Säännöt ja hakuohjeet
 

Pukudesign

Pukudesignkilpailussa kisaajalla on mahdollisuus kisata omalla originaalihahmoon perustuvalla puvullaan. Kisaaja suunnittelee ja toteuttaa oman pukunsa täysin itse. Arviointi perustuu pukujen tekniseen toteutukseen, istuvuuteen, materiaalivalintoihin sekä mahdollisten proppien tai armoreiden luontitaitoihin. Kilpailu ei sisällä esitystä mutta voit lavaosuudelle suunnitella hahmouskollisen lavakävelyn sekä poseerauksen.

Kilpailu käydään sunnuntaina cosplay-kisojen yhteydessä. Tuomaristo valitsee kolme parasta pukua. Lähteenä voi toimia oma roolipeli-, larp-, sarjakuva-, furry- tai keskiaikahahmo. Lähteenä voi käyttää myös olemassa olevaa hahmoa omalla versiolla. Kisa kisataan yksilökilpailuna.

Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Haku aukeaa 1. heinäkuuta ja sulkeutuu 7. heinäkuuta. Kilpailuun osallistujat valitaan hakemusjärjestyksessä.

Säännöt ja hakuohjeet

 

Yleistä Traconin cosplaykilpailuista

Kisaajien eduista

World Cosplay Summit ja Nordic Cosplay Championship karsintoihin valitut kilpailijat saavat Traconin puolesta ilmaisen sisäänpääsyn. Mahdollinen arvokisojen avustaja sekä esityskilpailun, cosplayn yksilökilpailun sekä pukudesignin valitut kilpailijat ovat puolestaan oikeutettuja kisapäivän päivärannekkeeseen. Ranneke oikeuttaa sisäänpääsyn ainoastaan kilpailijan omana kisapäivänä. Päiväranneke on mahdollista päivittää maksua vastaan koko viikonlopun rannekkeeksi. Etu on henkilökohtainen eikä sitä voida siirtää muille. Tarkemmat ohjeet ja lisätiedot lähetetään kilpailijoille ennen tapahtumaa.
 

Tapahtumapaikka

Lisätietoja tapahtumapaikasta, sekä ohjeet tapahtumapaikalle saapumiseen löydät Traconin sivuilta. Lavan mitat ja muodot näet pohjapiirroksesta. Saat isosta salista tietoa myös Tampere-talon omilta sivuilta.
 

Backstage

Backstage-alue on varattu yksinomaan kilpailujen osallistujille ja tapahtuman järjestäjille. Alueella on useita pukuhuoneita, sekä erillisiä peilejä, vesipiste, mehua sekä pientä suolaista ja makeaa.

Backstagelta on myös pääsy ison salin yleisöpaikoille, joissa on cosplaykilpailijoille varattu paikkoja. Näille paikoille pääsee numerolappua näyttämällä, erillistä paikkalippua ei tarvita.
 

Musiikkirajoitukset

Cosplaykilpailujen taustamusiikkiraidoissa ei ole mitään tekijänoikeudellisia rajoituksia tai esitarkistuksia. Käytännössä kaikki musiikki on sallittua.

Molempien päivien cosplaykilpailut streamataan joten mitään omia ääniraitoja sisältäviä cosplaykilpailuja (WCS, NCC, esitys) ei lähetetä streamiin alkuperäisellä musiikilla, vaan jokaisen esityksen ääniraita korvataan geneerisellä taustamusiikilla. Kisaajilla on mahdollisuus saada alkuperäisen ääniraidan sisältävä videotaltiointi tapahtuman jälkeen, henkilökohtaista käyttöä varten.

Lisää tietoa musiikista ja sensuroinnin tarkemmista syistä löydät Traconin omasta blogipostauksesta.
 

Valaistus, lavastus ja taustanauha

Lavavalaistus

NCC-, WCS- ja esityskilpailuissa on mahdollista vaikuttaa lavan valaistukseen. Käytössämme on tänä vuonna sekä tavallinen savukone että raskassavukone. Valo-ohjeet toimitetaan ennakkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.

Muutama yleinen vinkki pätee kaikkiin kilpailuihin.

Yksinkertainen toimii: Valo-ohjeista ei kannata tehdä liian monimutkaisia. Viime vuosien voitokkaimmat esitykset on toteutettu hyvin yksinkertaisin ohjein. Valoteknikon on helpompi pysyä näissä matkassa ja lisäksi hän voi käyttää omaa asiantuntemustaan yksityiskohtien parhaan toteutusmallin löytämiseksi

Selkeät termit: Lavan puoliskoja kuvatessa käytetään termejä "näyttämövasen" ja "näyttämöoikea", jotka tarkoittavat vasenta ja oikeaa katsottaessa lavalta yleisöön päin. Kuvaathan myös valo-ohjeissa lavalla olevat hahmot selkeästi. Emme voi tuntea kaikkia hahmoja, sen sijaan "punaiseen pukeutunut hahmo" tai "istuva hahmo" ovat selkeitä määritteitä.

Vähälläkin pärjää: Valaistusohje voi olla myös erittäin yksinkertainen. Ohjeilla, kuten "punainen värimaailma ja energinen fiilis koko esityksen ajan" pärjää aivan mainiosti.

Mahdolliset kysymykset näistä tulisi osoittaa ison salin tiimille, sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.
 

Taustanauha

Esitys-, WCS- ja NCC-kilpailun osallistujien tulee toimittaa esitystään varten taustanauha, joka sisältää esitykseen kuuluvat musiikit ja/tai puheet.

 • Taustanauhan on oltava pituudeltaan yhtä pitkä kuin esityksenkin.

 • Taustamusiikki on toimitettava MP3- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.

 • Kilpailussa ei ole mikrofoneja käytettävänä, taustanauhaan tulee siis liittää myös mahdollisesti tarvittavat vuorosanat.

 • Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, joten kaikki oleellinen äänimaailma tulee liittää taustamusiikkitiedostoon.

 • WCS- ja NCC-karsinnoissa vuorosanojen kielenä on suositeltavaa käyttää englantia. Esityskisassa myös suomen kieli käy.

 • Lisätietoja, vinkkejä ja ohjeita taustamusiikin tekoon on tarjolla erillisessä ohjeessa. Se kannattaa lukea tarkkaan läpi.

 • Taustamusiikki on toimitettava aikataulussa mainittuun määräpäivään mennessä.

 • Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen ryhmän jäsenten siirtymistä lavalle tai sen jälkeen.

Ellei taustamusiikin lähettäjä toisin ilmoita, taustamusiikkikappale soitetaan alusta loppuun yhtenäisesti yhden kerran.

Taustamusiikin voi toimittaa sähköpostin liitteenä tai nettilinkkinä. Lähetä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi. Toimita itse taustanauha osoitteeseen cosplay@tracon.fi.

Videomateriaalia ei ole mahdollista käyttää taustanauhana. Traconissa lavan taustalla oleva projisointikangas on suunniteltu ennen muuta videotuotantoa varten ja tästä johtuen sen alareuna alkaa muutaman metrin verran lattiapinnan yläpuolelta. Cosplayesityksen videotaustana tällainen korotettu taustakangas ei toimisi kovin hyvin. Koska omien taustavideoiden käyttö estäisi lisäksi videokameran käytön, katsoimme parhaaksi jättää taustavideoiden mahdollisuuden pois tasaväkisesti kaikista cosplaykisoista.
 

Lavasteet ja propit

Esitys-, WCS- ja NCC-kilpailuihin osallistuvien on toimitettava tekniikkalomake, jossa on listattuna lavalle tuotavat propit ja lavasteet sekä valo-ohjeistus ja esityksen tapahtumien kuvaus. Lomakkeessa annetut paikat propeille ja lavasteille ilmaisevat myös näiden sallittua lukumäärää. Arvokisoihin pätevät myös kisojen finaalisäännöissä annetut mahdolliset rajoitukset. Tekniikkalomakkeen löydät alempaa tältä sääntösivulta. Taustanauha ja tekniikkalomake on toimitettava 11.8. mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi.
 

Rajoitukset esityksissä

Rajoitukset koskevat kaikkia Traconin cosplaykilpailuja, eli myös esitys-ja hall cosplay kilpailuja. Epäselvissä tilanteissa, ota pikimmiten yhteyttä Traconin cosplaytiimiin.

Rajoitukset

 • Nestemäisen tekoveren käyttö on kielletty.

 • Vaatteisiin kuivunut tekoveri on sallittu.

 • Konfetin, terälehtien, sulkien yms. pienen silpun levittäminen lavalle on kielletty.

 • Lavalla ei saa tarkoituksellisesti rikkoa mitään, mistä aiheutuu ylimääräistä siivottavaa.

Tarkemmat ohjeet lavasteiden tuomisesta ovat kunkin kilpailun sääntösivulla.
 

Lähdekuvat

Kilpailuihin osallistujien tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva, josta ilmenee osallistujan tai ryhmän esittämien hahmojen kuvat. Kuvassa tulee ilmetä hahmo tai hahmot siinä puvussa, mitä osallistuja tai osallistujat käyttävät. Lähdekuvat toimitetaan tuomariston käyttöön. Tarkemmat ohjeet lähdekuviin kunkin kilpailun omalla sääntösivulla.
 

Ilmoittautuminen

Traconin omiin kisoihin ilmoittaudutaan osoitteessa ilmo.cosplay.fi 

WCS- ja NCC-karsintojen hakulomakkeet ja -ohjeet ovat kisojen omilla sääntösivuilla.

 

Tekniikkalomake

Tekniikkalomake WCS- ja NCC-kisaajille (xlsx)

Tekniikkalomake esityskisaajille (xlsx)

Jos sinulla on ongelmia tiedoston avaamisessa, ota yhteys cosplaytiimiin sähköpostitse cosplay@tracon.fi. Tekniikkalomake ja taustanauha on lähetettävä 11.8. mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi. Taustanauhan voi toimittaa liitteenä tai nettilinkkinä.

 

Conikuvat.fiSäätöyhteisö B2 ry