Cosplaytuomarit 2019 kilpailuissa

Tällä sivulla kaikkien Tracon 2019 -tapahtumassa pidettävien cosplaykilpailujen tuomarit esittelevät itsensä.

 

World Cosplay Summit -karsinta

 

Emilia "Rorune" Tuhkanen

rorune
Kuvaaja: Fukka

Moimoi! Olen harrastanut cosplayta suunilleen 13 vuotta, tuomaroinut olen vasta kahdessa kisassa. Sen sijaan kisakokemusta minulla on viidestätoista kisasta. En ole vielä löytänyt erikoisosaamistani cosplayssa, mutta nautin erityisesti pienten osasten kuten korujen teosta! 

Arvostan kovasti luovuutta niin asujen kuin esitysten teossa sillä on mahtava nähdä uusia erilaisia tekotapoja ja oppia niistä kenties itsekin. 

Nähdään Traconissa ja tsemppiä kisavalmisteluihin! Koettakaa myös levätä <3

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riikka "Fukka" Hietala

Kuvaaja: Kis

Momoi! Oon Riikka, toinen tämän vuoden (2019) Suomen WCS-edustajista.

Yli vuosikymmen on tullut pukuja tehtyä. Aikanaan cosplay vei viettämään välivuotta ammattiopiston penkille, missä opiskelin itseni vaatetusompelijaksi. Tuota ennen olin jo hyörinyt ja pyörinyt teatterilavoilla jokusen kerran teatteritaiteen opintojen yhteydessä. Cosplay tarjosi hyvän alustan yhdistää sekä käsityö- että esiintymisharrastus.

Vuosien varrella on tullut himmailtua monennäköisissä kisoissa yksin, kaksin ja yhdessä. Olen vahvasti puku+esitys-luonteinen cosplayn harrastaja, ja se näkyy myös kisakokemuksessani. WCS tarjosi ensimmäisen edustusmatkan ulkomaille. Myös tuomarin pallilla on tullut istuttua aiemmin, mutta nyt jännitän ihan hirveästi kisaajien puolesta, koska WCS on todellinen seikkailu.

Parasta tässä harrastuksessa on se, kun saa kertoa tarinaa ja luoda kokonaisuuksia. Oli se sitten esityksen, puvun tai kuvien kautta. Sitä toivon myös WCS-kisaajilta; hienoja, puhuttelevia esityksiä, joissa puku on osa kokonaisuutta. Ja tietenkin hyvin silitetyt saumat ovat aina tärkeitä.

Hirveästi onnea kaikille kisaan! Tämä on iso virstanpylväs ja on jo saavutus päästä karsintoihin asti! Olkaa reippaita ja tehkää parhaanne!

 

 

Jesmo

jesmo
Kuvaaja: Kelevar Photography

Hei, olen Jenni, tunnetaan myös nickeillä jesmo tai merryallnighter. Olen harrastanut cosplayta kymmenisen vuotta ja kisannut myös melkein alusta lähtien. Olen ollut edustamassa Suomea kisoissa ulkomailla: World Cosplay Summittissa Japanissa irtosi kunniamaininta parhaista puvuista ja Eurocosplayssa Lontoossa jossa sijoituin ensimmäiseksi. Koulutukseltani olen lähes valmis taiteen maisteri, ja opintoihini on sisältynyt mm. muotoilua, vaate- ja kuosisuunnittelua sekä moninaisia käsityötaitoja. 

Nautin sekä ompelusta ja kankaiden kanssa työskentelystä että erilaisten proppien teosta. Lempiosiani tehdä ovat yleensä erilaiset asusteet, pidän tekniikkana valamisesta ja iloitsen uusien materiaalin löytämisestä ja tutkailusta. Kiinnitän erityisesti huomiota asujen ja proppien viimeistelyyn ja istuvuuteen, ja jännään innolla jo kisaajien puolesta!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nordic Cosplay Championship -karsinta

 

Elina

elina
Kuvaaja: Emilia Lahtinen

Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2004 lähtien ja kiertänyt vuodesta 2010 kansainvälisiä kisoja niin kisaajan, avustajan kuin tuomarinkin roolissa. Olen aina pitänyt esiintymisestä ja rakastan nahkatöitä ja kenkien tekemistä. Cosplay on antanut erinomaisen mahdollisuuden hyödyntää näitä taitoja.

Tuomarina kiinnitän erityisesti huomiota pukujen mittasuhteisiin ja viimeistelyyn. Arvostan huolella suunniteltuja esityksiä, joissa on nähty vaivaa niin ääniraidan laatuun kuin esityksen käsikirjoitukseen ja treenaamiseenkin. Genrellä ei ole väliä, kunhan lopputulos on tehty hyvin!

Aikatauluttakaa työnne niin, että saatte nukkua kunnolla kisaa edeltävänä yönä, ja muistakaa syödä ja juoda! Ja pitäkää ennen kaikkea hauskaa lavalla ja olkaa ylpeitä omasta työstänne. Ja muistakaa silittää saumanne!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekla "megurinemagnet" Kokkonen

tekla
Kuvaaja: Marko Paakkanen

Hei! Nimeni on Tekla ”megurinemagnet” Kokkonen. Olen 22-vuotias ja harrastanut cosplayta vuodesta 2010. Vuosien kuluessa cosplaysta on tullut minulle hyvin rakas harrastus, josta nautin koko sydämestäni. Olen kisannut ja tuomaroinut cosplayn parissa useaan otteeseen, sekä edustanut Suomea Nordic Cosplay Championshipissä 2019.

Olen vahvasti ompelupainotteinen harrastaja, ja erikoisalani on glitterin sekä kiiltävien materiaalien käyttäminen yksityiskohdissa. Näin ollen tuomaroidessa kiinnitän huomiota mm. materiaalivalintoihin, asun siisteyteen niin sisältä kuin ulkoa, sekä toimiviin muotoihin ja luoviin ratkaisuihin.

Esityksissä arvostan selkeyttä. Tarinan tulisi aueta kaikille katsojille - myös niille, joille lähde ei ole tuttu. Kokonaisuudessa näkyvä hahmouskollisuus on mielestäni viimeinen silaus puvulle kuin puvulle. 

Uskokaa itseenne ja antakaa rakkautenne cosplayta kohtaan näkyä. Toivotan kaikille valtavasti onnea kilpailuun <3

 

 

 

 

 

 

 


 

AkrCos

akrcostuomari

Traconin cosplaykunniavieras AkrCos toimii yhtenä NCC-karsintakilpailun tuomareista.

Lue lisää AkrCosista 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esityskilpailu

 

LemonFinch

 

lemonfinch
Kuvaaja: WhiteDex

Moi! Olen LemonFinch, tuttavallisemmin Elina. Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2014 lähtien ja kisannut niin puku- kuin esityskilpailuissakin samasta vuodesta eteenpäin.

Traconin esityskilpailuun olen osallistunut kolme kertaa yhdessä veljeni kanssa. Olemme onnekkaasti myös sijoittuneet jokaisella kerralla. Hyvien kisamuistojen ja mahtavien puitteiden vuoksi olen erityisen onnellinen, että olen mukana Traconin tuomaristossa tämän vuoden esityskilpailussa. Tuomarikokemustakin löytyy jo entuudestaan vuodelta 2016.

Parasta cosplayssa on onnistuneen puvun vetäminen ylle ja esiintymisessä yleisön innostus ja mukaan tempautuminen. Vaikka kisaaminen jännittääkin, lopputunnelmat ovat yleensä huikeat!

Esityksiä arvioidessani tulen kiinnittämään erityistä huomiota kilpailijoiden näyttelemiseen, tarinankaareen sekä kekseliäisyyteen. Hiotussa esityksessä on selkeä alku ja loppu, se on harjoiteltu läpi monta kertaa ja katsojan mielenkiinto pysyy yllä koko ajan. 

Haluan vielä toivottaa onnea matkaan jokaiselle kisaajalle. Muistakaa nauttia lavalla olemisesta ja olkaa ylpeitä esityksestä, jonka olette saaneet aikaiseksi. Nähdään kisassa!
 

 

 

Karo

karo
Kuvaaja: Nina Honkanen

Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2008 lähtien, kisannut olen siitä asti noin kerran joka vuosi. Esityskisoista tunnetuimmat esitykseni ovat Traconin FMA- ja Zelda-esitykset. Olen harrastanut teatteria, ja opiskelen nyt elokuvaamista, joista molemmista on hyötyä cosplayesityksien teossa. Erikoistun elokuvaäänittämiseen, joten esityksien äänisuunnittelu on minulle erityisen mieluisaa.

Erityistaitoni ovat tyhmät punit ja elokuvalainausten viljely normaalissa puheessa. Lempiasioitani cosplayssa ja esityksien teossa on rakkaus hahmoja kohtaan. Se paistaa erityisesti läpi silloin, kun toteutettu esitys kuvastaa kisaajan omia tulkintoja hahmosta ja tarinasta. Siitä näkee myös, että esityksen eteen on nähty vaivaa ja esiintyjä on todella paneutunut taustamateriaaliin. Sellaiset esitykset ovat erityisen viihdyttäviä katsoa.

Tärkein terveiseni kisaajille on: “kill your darlings”. Jos jokin idea ei toimi, poista se, vaikka se olisi kuinkakin hauska. Vähempi on parempi! Ja paljon tsemiä treeneihin, hyvin se menee!

 

 


 

 

 

Nenuton

nenuton
Kuvaaja: Elderx

Moi, mä oon Nenuton! Aloitin cosplayn vuonna 2009, mutta aktiivisemmaksi harrastajaksi ryhdyin 2013 aikoihin. Olen ollut mukana Traconin esityskilpailuissa aiemmin ja sijoittunut 1. sijalle kahtena vuonna. Tästä vuodesta tulee ensimmäinen kertani tuomarina, ja olen enemmän kuin innoissani siitä! 

Olen cosplayryhmä Rintamasuunnan jäsen ja yksi koreografeista, joten olen ollut mukana tekemässä suurinta osaa heidän esityksistään ja esiintynyt cosplaymusiikkivideoilla. Cosplayn ulkopuolella olen ensisijaisesti tanssija, ja kokemusta kilpailusta, tanssimusikaaleista ja näytöksistä löytyy vuosien takaa. Välillä olen myös tanssinohjaaja ja koreografi.

Cosplayssa rakastan sen luovuutta, omien erikoistaitojen hyödyntämistä sekä uuden oppimista, mutta tärkeimpänä ovat ystävät. On ihanaa suunnitella monenlaisia projekteja heidän kanssaan ja heitellä ideoita ympäriinsä. 

Arvostan kekseliästä ja viihdyttävää esitystä, joka nappaa katsojan mielenkiinnon eikä päästä siitä irti. Esiintyjien eläytyminen, lavan haltuunotto ja esityksen juonen seurattavuus ovat minulle tärkeitä elementtejä. Harjoittelemisen tärkeyttä ei pidä aliarvioida ja liikkeet tulee suorittaa loppuun asti. Mielestäni paras esitys on hiottu sellaiseksi timantiksi, joka täyttää katsojat inspiraatiolla ja saa heidät janoamaan pääsyä itsekin lavalle.

Tärkein neuvoni kisaajille: pitäkää hauskaa!

 


 

 

 

Yksilöpukukilpailu

 

Elina "Sipsinekku" Kaipainen

sipsinekku
Kuvaaja: Pixeffect

Moikka, oon Elina, internetin ihmeellisessä maailmassa minut löytää nimellä Sipsinekku! Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2007 asti. Ihan "pari" pukua on siis ehtinyt kertyä, ja kisalavoillakin olen pyörähtänyt muutaman kerran. 

Pukuja on tullut tehtyä laidasta laitaan, ja vahvuudekseni koen nimenomaan ompelun, mutta kyllä nuo propit ja muut härpäkkeetkin jotenkin luonnistuvat. Pidän myös paljon esim. peruukkien muokkauksesta.

Odotan jo kisojen pukuloistoa ja kisaajien tapaamista, muistakaa pitää itsestänne huolta myös pukupaniikin keskellä! Tsemppiä ja nähdään Traconissa! <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LadyRosyCheek

ladyrosycheek
Kuvaaja: Tekla ”megurinemagnet” Kokkonen

Olen harrastanut cosplayta 6 vuotta. Kilpailtua on tullut muutaman kerran Hall cosplayn merkeissä, viime vuonna Traconista vein kotiin 3. sijan. Rakastan ongelmanratkaisua luovin menetelmin ja tarkkaa työjälkeä. 

Cosplayssa ihailen ihmisten harrastukseen laittamia työtunteja ja intohimoa, joka inspiroi muitakin. Myös uudet ystävät ja kokemukset ovat kultaa :) 

Terkut kisaajille: Hyvällä fiiliksellä matkaan. Tsemppiä ja muistakaa nauttia päivästä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vivilan

vivilan
Kuvaaja: AG Photography

Aloitin cosplayaamisen vuonna 2009. Vuosien varrella kokemusta on karttunut niin cosplay-mammailusta, tuomaroimisesta kuin itse kilpailemisestakin. Edustin Suomea Närconin NCC-finaaleissa vuonna 2016 ja olen ollut mukana Suomen tiimin matkassa Närconiin siitä lähtien. 

Tuomaroimisessa olen ollut mukana kattauksessa sekä lavajuoksuissa että esityksellisten kilpailujen arvioinnissa. Kilpailustressiä onkin tullut nähtyä yhtälailla itse koettuna kuin muidenkin kuumotuksia seuratessa. 

Huolellinen työn jälki ja ajatustyö valitun tekniikan takana ovat asioita, joita arvostan niin omassa kuin muidenkin pukuja tutkaillessa. Kaikenlaiset tekniikat ja materiaalit voi saada toimimaan, ja jokainen kehittyy omalla tavallaan suosien eri tekotapoja puvuissaan. Tästä syystä minusta onkin hauskaa myös nähdä miten aikaisemmin kisanneet palaavat lavalle uusine ideoineen ja taitoineen. Kilpailu on kilpailu, mutta kilpailutilanteesta toi oppia paljon tulevaisuutta ajatellen. 

Toivotan niin uusille kuin kokeneillekin kilpailijoille onnea pukujen viimeistelyyn!

 


 

Pukudesignkilpailu

 

Sanna "Snad" Hynynen

snad
Kuvaaja: Anni Lilja

Olen harrastanut cosplayta 11 vuotta. Harrastuksen alkuvaiheissa cosplayni painottui anime- ja mangahahmojen cossaamiseen, mutta siitä se lipui länsimaalaisista hahmoista aina omiin hahmoihin asti vuosien kuluessa. Nykyään tulee tehtyä länsimaalaisista lähteistä, peleistä ja paljon omia hahmoja ja designeja. 

Olen kisaillut suunnilleen kymmenen kertaa yksin ja parin kanssa ja niistä on kertynyt muutama kunniamaininta ja vuodelta 2017 Popcultin pukudesignkilpailun ensimmäinen sija. Toimin 2019 samaisen tapahtuman pukudesignkilpailun tuomarina. 

Cosplayn rinnalle on noussut larppaaminen, jota olen harrastanut 3 vuotta. Sitä kautta on tullut kokemusta suunnitella asuja eri maailmoihin, tarinoihin ja tilanteisiin. Designien suunnittelusta on näkemystä larppaamisen, pitkän cosplayhistorian, omien pukudesignien ja pöytäroolipelaamisen kautta. Kun on luonut kokonaisten kulttuurien, kansojen ja rotujen visuaalista ilmettä, niin on siinä joutunut miettimään hyvinkin tarkkaan asioita. 

Keskityn itse cosplayssa nykyään merkityksiin, kierrätykseen ja toimivaan kokonaisuuteen, joka yksinkertaisuudessaankin voi kertoa paljon ja olla näyttävä. Maskeeraaminen on itseäni vahvasti kiinnostava osa cosplayta, vaikka olen siinä hyvin hienovarainen vielä.

Cosplay harrastuksena on minulle tapa luoda jotain. Pukujen tekeminen on ollut tapa tuoda esille visuaalisesti omaa luovuutta. Asuissa ja esityksissä rakastan nähdä hahmon ja lähdemateriaalin tarinaa ja historiaa. Pienet asiat asussa ja esityksessä tekevät paljon syvällisyyttä hahmoon, tekevät siitä kokonaisemman ja välittävät paremmin hahmoa yleisölle.

Kokeilkaa, kierrättäkää, kuvitelkaa ja pitäkää hauskaa! Muistakaa silittää puku. Kisoissa nähdään!

 

 

 

 

Päivi Asikainen

paiviasikainen
Kuva: Risto Sihvola

Minä olen Päivi Asikainen ja aloitin vaatteiden ompelun parissa noin 11 vuotta sitten. Olen opiskellut teatteripuvustusta ammattikorkeakoulussa, ja nyt opiskelen puvustusta sekä muotia ammattikorkeakoulussa. 

Kaikki harrastukseni liittyvät vaatteisiin: niiden suunnittelu, valmistus, cosplay, pukeutuminen ja blogin pitäminen näistä kaikista aiheista. Olen valmistanut useita rooliasuja, vaatteita ja asusteita. Cosplaykilpailuja olen tuomaroinut 18 kertaa. Designpukukilpailuissa olen kilpaillut muutaman kerran, mutta tuomarointi on minulle uusi asia.

Näyttelijän ja rooliasun välille ei voi tehdä eroa. Designpukukilpailussa arvostan asukokonaisuuksia, joissa puku, sen yksityiskohdat, materiaalit, asusteet yms. yhdistettynä hahmoon muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Kiinnitän huomiota harmoniseen kokonaisuuteen, tasavahvaan osa-alueiden hallintaan ja kilpailijan intohimoon omaa pukuprojektiaan kohtaan.

Rakastan hyviä tarinoita ja hahmosuunnitteluun panostamista. Sunnuntaina odotan mielenkiinnolla millaisia hahmoja saammekaan tavata!

 

  

Erika "Dragoneri" Salonen

dragoneri
Kuvaaja: Petri Lehmus

 Heips! Nimeltäni olen Erika, mutta uskoisin ainakin osan tuntevan minut paremmin nimimerkillä ”Dragoneri”. Cosplayta olen harrastanut vasta reilut kolme vuotta, mutta tämä harrastus vei niin vahvasti mukanaan, että tänä aikana olen ehtinyt tehdä noin kymmenkunta pukua sekä haastaa itseäni kisalavoilla. Nyt edessä on kuitenkin itselleni aivan uusi haaste; pääsen ensimmäistä kertaa tuomaroimaan! 

Ammatiltani olen Rooli – ja teatteripuvustaja ja tällä hetkellä opiskelen Puettavaa Muotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa. Siksi odotankin erityisellä innolla millaisia uusia designeja saamme kisassa nähdä!

Puvuissa kiinnitän eniten huomiota istuvuuteen, materiaalivalintoihin sekä taidolla tehtyihin yksityiskohtiin. Siisti kokonaisuus ja huoliteltu työnjälki ovat minulle hyvin tärkeitä, sillä ompelu ja kaavoitus ovat ehdottomasti myös minun omia vahvuuksiani.

Cosplay on aivan huikea tapa ilmaista sekä haastaa itseään! Sen parissa oppii jatkuvasti jotain uutta ja ihmeellistä. Ja tässä kilpailussa ennen kaikkea vain oma mielikuvitus on rajana! 

Haluan lähettää kisaajille aivan hirmuisesti tsemppiä ja toivottavasti teillä on paljon mukavia hetkiä kisa-asun parissa; lavalla sekä jo sitä tehdessä! 

Älkääkä huoliko, jos jännittää. Minua jännittää varmasti aivan yhtä paljon kuin teitä! <3

 


 

Conikuvat.fiSäätöyhteisö B2 ry