Yllätysvieras Japanista: Yoshihiro Shimizu

Tracon saa vieraakseen Tezuka Productionsin johtajan, Yoshihiro Shimizun.

Tampereen taidemuseossa avataan Tracon-viikonloppuna manganäyttely, jossa suuressa osassa ovat mangan isänäkin tunnetun Osamu Tezukan teokset. Näyttelyn avajaisia saapuu kunnioittamaan Japanista Tezuka Productionsin johtaja, Yoshihiro Shimizu, joka tulee pitämään luennon myös Traconissa.

Shimizu tapasi Tezukan ensimmäistä kertaa vuonna 1978. Hän aloitti osa-aikaiset työt animen parissa Tezuka Productionsissa jo opiskeluaikanaan, jolloin hän toimi tuotantopäällikkönä Bander Book -TV-spesiaalissa ja apulaisohjaajana Marine Express TV-sarjassa sekä Phoenix 2772 -elokuvassa.

Valmistuttuaan 1981 Shimizusta tuli kokoaikainen työntekijä Tezukan yrityksessä. Hän on ollut mukana monien Tezukan töihin perustuvien animesovituksien tuotannossa ja suunnittelussa, kuten Black Jack (1996) ja Jungle Emperor (1997) -elokuvat sekä Astro Boy (2003), The Phoenix (2004) ja Black Jack  (2005) TV-sarjat. Vuoden 2009 Astro Boyn Hollywood sovituksessa hän oli mukana luovan toiminnan konsultin roolissa. Tezukan tuotantoon perustuvien projektien lisäksi Shimizu on työskennellyt Kenji Miyazawan romaanin The Life of Gusukou Budori  vuoden 2012 elokuvasovituksessa sekä vuoden 2018 My Tyrano: Together, Forever -elokuvassa tuotannonjohtajana.

Animen lisäksi Shimizu on tuottanut useita näyttelyitä Osamu Tezukasta ympäri Japania, kuten “Osamu TEZUKA Exhibition” Japanin nykytaiteen museolle Tokioon vuonna 1990 ja “The Exhibition of Osamu Tezuka – past and future” -näyttely vuonna 1996. Shimizu oli myös mukana perustamassa Osamu Tezuka mangamuseota Hyogon Takarazukaan, ja on aktiivisesti mukana toteuttamassa ulkomaisia näyttelyitä Tezukan tuotannosta.

Tezukan kuoleman jälkeen vuonna 1989 Shimizu nimitettiin Tezuka Productionsin tuotannonjohtajaksi. Vuonden 2018 huhtikuussa hänet nimitettiin yrityksen johtajaksi. Johtajana hänen vastuullaan on Tezuka Productionsin liiketoiminnan kaikki osa-alueet. Hän on myös Association of Japanese Animationsin toiminnanjohtaja, ja tekee työtä koko Japanin animaatioteollisuuden tunnettuuden hyväksi. Vuonna 2011 hän oli osana Annecyn kansainvälisen animaatioelokuvafilmifestivaalin tuomaristoa.

 

Ohjelmassa

Shimizun Traconissa pitämän luennon tarkoitus on vaalia Tezukan perintöä, ja se järjestetään lauantaina 7.9. klo 15-16 Tampere-talon Duetto 2 -salissa.

Samana lauantai-iltana klo 18-00 on Tampereen taidemuseolla käynnissä Mangan yö, jossa riittää nähtävää ja koettavaa kiinnostuneille. Tracon-rannekkeella Mangan yöhön pääsee 5 euron hintaan (norm. 11e), ja sama hinnoittelu koskee näyttelyitä koko viikonlopun ajan. Lue lisää näyttelyistä Traconin näkökulmasta sekä taidemuseon sivuilta!

Conikuvat.fiSäätöyhteisö B2 ry